Web Sajt opštine Vladičin Han
Simboli opštine

Simboli Opštine Vladičin Han




Osnovni (mali) grb

img


Blazon Osnovnog (malog)  grba - heraldički opis


Srebrno, stub i talasasta letva plavo, preko svega mitra na arhijerejskom žezlu i arhijerejskom štapu (paterica) u saltiru ukrštenim zlatno.


Obrazloženje Osnovnog (malog) grba


Polje štita je u beloj boji na kojem se nalazi vertikalna plava pruga i dve talasaste tanje pruge s obeju njenih strana, gradeći tako krstoliku formu. Preko ove krstolike forme po dijagonalama štita ukršteni su arhijerejsko žezlo i štap (paterica), a preko njih nalazi se vladičanska mitra nadvišena časnim krstem sa četiri ocila. Sve tri insignije su od zlata.

Vertiklan plava pruga označava Južnu Moravu, a dve manje talasaste pruge, njene pritoke Vrlu i Kalimanku. Ova krstolika forma odgovara stvarnom prostornom obliku ušća dveju reka u Južnu Moravu, tj simbolizuje prostornu sveukupnost opštine - njene leve i desne obale kao i njeno središte. U duhovnom smislu plavi krst na štitu simbol je pravoslavne vere. Vladičanske insignije ukazuju na Vladiku Pajsija po kojem opština nosi ime, a koji je značajna figuru u nastanku i razvoju ovog naselja.




Srednji grb

img


Blazon Srednjeg grba - heraldički opis


Nad štitom (gore opisanom), bedemska kruna bez merlona zlatna, oko štita venac od grana cera jesenjeg i bukve prolećne, sa plodovima prirodno, ispod štita lenta sa natpisom Vladičin Han.


Obrazloženje Srednjeg grba


Srednji grb čine štit (gore opisan), bedemska kruna, venac i lenta. Bedemska kruna je zlatna i bez merlona što grafički po normama teritorijalne heraldike Srbije odgovara opštinama od 10.000 do 25.000 stanovnika. Venac čine grane cera i bukve. Vladičin Han spada u vrh liste najšumovitijih opština Srbije pa ove dve vrste drveta, kao najzastupljenije na području opštine zaslužno čine venac grba. Grane cera i bukve simbolišu pretežno brdsko-planinski teren opštine i čistu prirodu, ali i tradiciju i svetosavlja (cer koji je prikazan u jesenjim bojama lišća ukazuje na Badnjak). Ispod štita nalazi se bela lenta sa natpisom Vladičin Han.




Veliki grb

img


Blazon Velikog grba - heraldički opis


Nad štitom bedemska kruna (gore opisanim),  desno Sv.knez Lazar koji spoljašnjom rukom drži model hrama Sv.kneza Lazara u Vladičinom Hanu, a unutrašnjom steg Republike Srbije, levo Vladika Pajsije koji spoljašnjom rukom drži model hana, a unutrašnjom steg Vladičinog Hana, stojeći na uzvišenjima Grdeliče klisure, iza štita planina Kukavica, ispod štita lenta sa natpisom 1207 - Vladičin Han - 1878.


Obrazloženje Velikog grba


Veliki grb čine štit, bedemska kruna (gore opisani), čuvari, postament i lenta. Na levoj strani posmatrača tj. na desnoj heraldičkoj strani nalazi se stojeća figura Svetog kneza Lazara obučenog u vladarsku odoru sa krunom, u ikoničnom vizanstijskom stilu. Knez Lazar u svojoj desnoj ruci drži model hrama Sv.Kneza Lazara iz Vladičinog Hana, a svojom levom rukom drži koplje za zastavom Republike Srbije. Vidovan je gradska slava opštine Vladičin Han, pa je po tom osnovu Sv.Knez Lazar izabran za jednog od čuvara grba. Crkva posvećena njemu dominira nad gradom te je kao značajan arhitektonski objekat sadržana i u grbu. Na suprotnoj strani nalazi se figura Vladike Pajsija u monaškoj odeći sa panakamilavkom na glavi, koji u svojoj levoj ruci drži idealizovani model hana – građenog objekta, ugostiteljske funkcije, u balkanskom stilu, namenjenog smeštaju putnika i karavana u prošlosti, dok svojom desnom rukom drži koplje sa krstom na vrhu i zastavom opštine. Vladika Pajsije izabran je za čuvara grba, kao značajna ličnost za osnivanje i razvoj naselja. Sv.knez Lazar i Vladika Pajsije stoje na postamentu koji se sastoji od dva stenovita uzvišenja pokrivena vegetacijom koja simbolišu Grdeličku klisuru, između koji se nalazi stilizovana reka Morava, a iza njih i štita planina Kukavica. Lenta sa natpisom 1207 – Vladičin Han – 1878 nalazi se podno postamenta i svojim krajevima obmotava stenovita uzvišenja. Godina 1207. predstavlja godinu kada teritorija opštine Vladičin Han ulazi u stalni sastav srednjevekovne srpske države pod dinastijom Nemanjića, a godina 1878. predstavlja godinu kada teritorija opštine Vladičin Han ulazi u sastav moderne srpske države.




Zastava opštine

img


Blazon Stega (zastave)- heraldički opis


Srebrno, stub i talasasta letva plavo, preko svega mitra nadvišena časnim krstom s četiri ocila, na arhijerejskom žezlu i arhijerejskom štapu (paterica) u saltiru ukrštenim zlatno.


Obrazloženje Stega (zastave)


Steg (zastava) Vladičinog Hana, kvadratne je forme (1:1) što je u skladu sa  heraldičkim standardima i bolje odgovara kompoziciji malog grba (nego pravougaona forma). Steg predstavlja doslovno ponovljen sadržaj štita prilagođen kvadratnom okviru.




Autor idejnih rešenja Simbola Opštine Vladičin Han:dipl.inž.arhitekture i dipl.teolog Nemanja Milosavljević.




WordOdluka o izgledu i upotrebi Simbola Opštine Vladičin Han

Adobe readerPrilozi uz odluku o Simbolima Opštine Vladičin Han

Preuzeto: