Ћирилица  |  Latinica  |  English  
Лого
img1
 
Водич кроз локалну самоуправу
Енергетска ефикасност
Конкурси и тендери
Питања председнику
Питања председнику СО
Питања
Слике
Мапе
ВЛАДИЧИН ХАН
Насловна > Услуге  
GIS Верзија за штампу
PGR Ind Zona
План детаљне регулације
Индустријска зона Владичин Хан


Шта је ГИС?

Појам ГИС је често недовољно разјашњен за шири круг људи о истом те ево неколико дефиниција које ће надам се помоћи око бољег дефинисања и разумевања овог појма:

* ГИС је технологија намењена управљању просторно оријентисаним подацима.

* ГИС је рачунарски систем намењен прикупљању , обради, управљању, анализи, приказивању и одржавању просторно оријентисаних информација. (дефиниција компаније ESRI)

* ГИС (Географски информациони систем) представља скуп графичких и алфанумеричких података тако организован да омогућава потпуно синхрону везу између описаних и графичких података о просторним објектима , тако да се сваком елементу објекта може, сваког момента, приступити како из алфанумеричке тако и графичке базе података.


Ко све користи ГИС?

Могу га користити све институције и предузећа која се на било који начин баве простором односно управљањем и експлоатацијом просторних објеката: Урбанизам, грађевинско земљиште, путна и железничка мрежа, водовод, канализација, електродистрибуција, гасна дистрибуција, телеком, топловод, екологија, зеленило, пољопривреда и шумарство, ...


Како ради ГИС?

Подаци о простору смештају се у форми дигиталних карата представљених као низ различитих тематских слојева. Сликовито представљамо као низ класичних планова нацртаним на провидним фолијама при чему свака од њих садржи само одређене врсте информације (нпр. Пут, водоводна мрежа, електро мрежа, гасна мрежа, канализациона мрежа,...) и преклопимо их. Свака информација којој се може придружити кордината има низ података који су смештени у табели.

 
  Општина Владичин Хан  |  Сва права задржана  |  Услови коришћења  |  Мапа сајта  |  Аутор: Агенција МИ  |  Посета: 7.488.884